SERNIK
Autor SDM

Masa twarogowa
- 1 kg twarogu sernikowego "Mój Ulubiony"
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- budyń ¶mietankowy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka pomarańcza
- aromat pomarańczowy

Utrzeć żółtka z cukrem, dodawać stopniowo twaróg, a następnie budyń zmieszany z proszkiem do pieczenia, aromat i skórkę pomarańczow±. Na koniec dodać ubit± na sztywno pianę z białek. Cało¶ć delikatnie wymieszać.

Ciasto
- dwie szklanki m±ki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 margaryny
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ¶mietany
- 1 łyżka oleju

Jaja ubić z cukrem, dodać rozpuszczon±, przestudzon± margarynę na przemian z m±k± wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ¶mietanę i olej.

Dekoracja
- 10 dag zmielonych orzechów włoskich
- 200 ml wieluńskiej ¶mietanki 30%
- 1 gorzka czekolada
- 1 mleczna czekolada

Czekoladę skruszyć do ¶mietany i razem zagotować. Wystudzony sernik posypać zmielonymi orzechami, polać lekko przestudzon± polew±. Pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego życzy
SPÓŁDZIELNIA DOSTAWCÓW MLEKA W WIELUNIU