Pierogi z twarogiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • jajko
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju

farsz:

  • Około 350 g ziemniaków
  • 500 g Twarogu półtłustego Mój Ulubiony
  • 70 g suszonych pomidorów z oleju
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju

sól, pieprz, listki szałwii, łyżka masła

Ciasto zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na 30 minut. W tym czasie ugotować ziemniaki, a pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażyć na oleju. Przestudzone ziemniaki zmiksować z twarogiem i suszonymi pomidorami. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać krążki. Na każdy nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Wrzucać je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze kilka minut i odcedzić. Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć na nim listki szałwii. Pierogi polać masłem szałwiowym przed podaniem.

Kontynuując przeglądanie tej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies. więcej informacji

Ta strona wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić Ci jak najlepsze doświadczenia z jej przeglądania. Jeśli kontynuujesz przeglądanie tej strony bez zmiany ustawień plików cookies w swojej przeglądarce lub klikniesz "Akceptuj", wyrażasz na to zgodę.

Zamknij