Składniki:
ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- jajko
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
farsz:
- Około 350 g ziemniaków
- 500 g Twarogu półtłustego Mój Ulubiony
- 70 g suszonych pomidorów z oleju
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
sól, pieprz, listki szałwii, łyżka masła
Ciasto zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na 30 minut. W tym czasie ugotować ziemniaki, a pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażyć na oleju. Przestudzone ziemniaki zmiksować z twarogiem i suszonymi pomidorami. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać krążki. Na każdy nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Wrzucać je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze kilka minut i odcedzić. Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć na nim listki szałwii. Pierogi polać masłem szałwiowym przed podaniem.