Składniki:
ciasto:
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 pęczek bazylii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g Twarogu półtłustego Mój Ulubiony
- żółte i czerwone pomidory oraz małe pomidorki
- Oliwa, świeża bazylia, sól, pieprz
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać resztę składników i wymieszać na gładką masę. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. W nagrzanej lekko natłuszczonej gofrownicy upiec gofry i wystudzić je na kratce. Pomidory pokroić w plasterki. Na gofrach ułożyć twaróg i pomidory, skropić je oliwą, doprawić solą i pieprzem i udekorować bazylią.