Składniki:
spód:
- 180 g kruchych ciasteczek
- 50 g masła
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- Masa serowa:
- 1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
- 100 g pulpy mango
- 100 g białej czekolady
- 50 g masła
- 3 jajka
- 50 g cukru pudru
polewa:
- 450 g pulpy mango
- 1 łyżeczka agar agar
- 1 łyżka cukru pudru
Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z wiórkami i roztopionym masłem. Mieszankę przełożyć do formy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st., po czym odstawić do wystudzenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz z masłem, a następnie przestudzić. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, jajkami i pulpą z mango. Dodać wystudzoną roztopioną czekoladę z masłem. Masę wylać na podpieczony spód, a następnie piec 1 h w 180 st., po czym wystudzić. Agar agar oraz cukier puder wymieszać z pulpą mango, podgrzać je do zagotowania i przestudzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, polać nią sernik. Przed podaniem schłodzić go w lodówce minimum 3 h.