- 1 kg warzyw korzeniowych (marchew, pasternak, pietruszka, seler)
- 1/2 główki czosnku
- 2 czerwone cebule
- kilka gałązek tymianku
- oliwa
- sól morska, pieprz
DIP:
- 200 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
- igiełki z dwóch gałązek rozmarynu
- listki z dwóch gałązek tymianku
- 50 g oliwy
- sól i pieprz
Warzywa obrać, pokroić na większe kawałki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem.
Obłożyć tymiankiem i piec ok. 40 minut w 180 stopniach C. Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony rozetrzeć z solą i oliwą. Zioła drobno posiekać, dodać do serka, doprawić pieprzem, dokładnie wymieszać i podawać do upieczonych warzyw.